Intraprenörerna - Organisationers nyckel till innovation och tillväxt

Onsdagen 17/5 anordnande vi årets Intraprenör 2017. Vinnarna blev Alexander Lydecker som "Årets Intraprenör" och "Årets Intraprenör Ledarpris" gick till Viktor Svensson. Galan var mycket lyckad och dessa är mina reflektioner och take aways från kvällen:

1. IntraPRENÖREN ÄR VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN

Det går inte att överskatta intraprenörernas betydelse för etablerade organisationers fortlevnad men det verkar inte heller möjligt att förklara fenomenet "intraprenörskap" tillräckligt många gånger. Jag får ständigt frågan: vad är intraprenörskap?

 

2. Vad kännetecknar en intraprenör?

En intraprenör, eller ”Intercorporate entrepreneur” som det är en förkortning av, verkar i ett företag eller i en organisation som vederbörande inte själv har grundat och inte heller har ett avgörande ägande i. Intraprenören drivs i högre grad av att utveckla en verksamhet, ett projekt eller en produkt snarare än att uppnå oberoende eller berömmelse. Att få saker och ting gjorda i en större organisation som du inte äger kräver kreativitet och smarthet.

Klicka här om du vill du läsa mer om årets finalister och vinnare av årets upplaga av Intraprenörsgalan 2017.

arets-intraprenor.jpg

Finalisterna: Årets Intraprenör och Ledarpriset 2017

3. Intraprenörer - use them or lose them

Under de år Talentia delat ut priserna har vi utvärderat och träffat flera hundra tydliga intraprenörer. De vittnar alla om att de ofta stött på starkt motstånd i sina organisationer trots att de alltid haft verksamhetens bästa för ögonen.

Trenden vi sett de senaste åren är att digitaliseringsprocesserna som pågår i de flesta verksamheter behöver intraprenörer. Företagsledningarna inser detta och uppmuntrar sina intraprenörer men rekryterar också gärna ”digitaliseringsexperter”. Vår reflektion är att intraprenörerna tydligt utgör en nyckel för innovation och tillväxt. 

Har ditt bolag starka intraprenörer, använd dem!

För att få full utväxling på ditt bolags intraprenörer måste dock ledarskapet tillåta experimenterande och att det ibland blir fel.

 

Missade du årets gala? 

Oroa dig inte, vi dokumenterade hela kvällen. Återuplev årets gala genom att klicka på knappen nedan för att få tillgång till bilderna från galan. 

Se bilderna

 

Hur ser du på intraprenörskap?

Har du en egen definition, tankar och funderingar om intraprenörernas framtida roll, eller vill du veta mer om vårt arbete att främja intraprenörer världen över?

Lämna gärna en kommentar nedan.